Karakalem Bir Sokak İmgesel Çizim Örneği Çukurova

Özel Yetenek Hazırlık Gruplarında İçin En Çok Sorulan Sorular ve Cevapları

Thumbnail image 

Moda Tasarım Kursu Devam Ediyor

Moda tasarımı derslerimiz birebir özel ders şeklinde veya talebe göre gruplara verilmektedir. Dersler saat ücretli ? Haftada kaç saat ders alınacağı öğrenciye bağlıdır. Ders saatleri esnek olup; akşam veya hafta sonu da ders verilebilmektedir. Bir sezon ders alan öğrencilere “Başarı Belgesi” verilmektedir. Hobi olarak gelmek isteyen arkadaşlarımızın dışında üniversitelerin tekstil veya  moda tasarım bölümlerinde okuyan öğrenciler ede ders verilmektedir.


Giyim arayışı ihtiyacı olan bu yönde gelişen eğitim (moda eğilim) ihtiyacını karşılamak üzere güncel anlamda daha önce denenmemiş şekil de yeni nesil tekstil ürünlerinin kullanılması veya maliyet nedeniyle yeni nesil olmayan kullanılagelen standart malzemelerle elbise kalıbının tekrardan güncel anlayışın ihtiyacına cevap verebilecek şekilde tekrar yorumlayan bir sanat tasarımı bölümü olarak da değerlendirilebilir.


Moda tasarımı demek bazı insanların bir şeyleri düşünüp onları kâğıt üzerine geçirmelerine denir.


Moda Kursu Başladı. Üniversitelerin Güzel Sanatlar Fakültelerine Girmek için ve Kendinizi Geliştirmek İçin Bizleri Arayın.


Sizinde Kıskandıran Yenekleriniz Olmasını İstemezmisin? Zaman Kaybetmeden Atölyemizi Ziyaret Edin.


İsterseniz Grup Olarak İsterseniz Özel Olarak  Ders Verelim. Kayıtsız Kalmayın Başarılarınızı Ertelemeyin!


Anadolu Güzel Sanatlar 1996 dan Beri Bu Alanda hizmet Vermekte.

Anadolu Genel Bütün Kurslar Hakkında Kısa Bilgi Veriyor

 

ÖZEL YETENEK HAZIRLIK GRUPLARINDA EN ÇOK SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI

 

SORU 1- ÖZEL YETENEK ÇİZİM SINAVLARINA GİREBİLMEK İÇİN YGS VEYA LYS SINAVLARININ HER İKİSİNE DE GİRMEMİZ GEREKİYOR MU? GİRMEMİZ GEREKEN SINAVDAN EN AZ KAÇ PUAN ALMALIYIZ?


CEVAP 1- Özel yetenek sınavlarına girebilmeniz için sadece YGS sınavına girmeniz yeterlidir. Fakat çizim sınavı ile de, tercih ile de üniversitelere yerleşmeyi isterseniz LYS sınavına da girebilirsiniz. Özel yetenek sınavlarında YGS puan türlerinden almış olduğunuz en yüksek ham puan ile başvuru yapabilirsiniz. Lisedeki alanınız bölümünüz önemli değildir.

 

 


SORU 2- ÖZEL YETENEK SINAVLARINA GİREBİLMEMİZ İÇİN ALMAMIZ GEREKEN EN DÜŞÜK YGS PUANI KAÇTIR?


CEVAP 2- ÖSYM’nin 2016 yılında belirlediği son durumla, YGS puan türlerinin herhangi birinden en az 150 veya üzeri puan aldıysanız, sınav giriş barajı 150 olan tüm üniversitelerin çizim sınavlarına girebilirsiniz.


SORU 3- AYNI YIL İÇERİSİNDE, HEM ÖZEL YETENEK ÇİZİM SINAVLARINA GİRMEYE, HEM DE YGS+LYS PUAN TÜRLERİ İLE TERCİH YAPMAYA HAKKIMIZ VAR MIDIR?


CEVAP 3- Evet, aynı yıl içerisinde her iki şansınızı da kullanabilirsiniz. Özel yetenek sınavlarına girmeniz, puan türleri ile tercih yapmanıza engel değildir. Hatta her iki olasılığı da değerlendirmek, üniversiteye girme şansınızı arttıracaktır. Sezon boyunca çizim sınavlarına da hazırlanırsınız, sınavlarda başarılı olmak için ders de çalışırsınız. Zaten YGS de en yüksek gelen ham puanınız yetenek sınavında da işinize yarayacaktır. Hem yetenek sınavlarında hem de puanlarınızla başarılı olup bir fakülteye girmeye hak kazanırsanız içlerinden sadece birine kayıt yaptırabilirsiniz. (Örgün öğretimde okurken 2. bir örgün eğitim bölümüne kayıt yaptıramazsınız fakat açık öğretim şeklinde olan, şartlarını yerine getirdiğiniz 2. bir üniversiteyi de aynı anda okuyabilirsiniz.)

 

 


SORU 4- ÖZEL YETENEK SINAVLARINDA BAŞARILI OLABİLMEK İÇİN ÇİZİM DERSLERİ ALMAK ŞART MIDIR? KURSA GİTMEDEN ÖZEL YETENEK SINAVLARINI KAZANAMAZ MIYIZ?


CEVAP 4- Okulunuzda,  arkadaş çevrenizde veya akraba çevrenizde en iyi çizim yapan kişi olabilirsiniz, çevrenizde çizimlerinizin iyi olduğunu söyleyen pek çok kişi olabilir. Buna rağmen hiçbir profesyonel eğitim almadan özel yetenek sınavlarında başarılı olmanız çok zordur. Çünkü kurslara gidenler de sizin gibi çizimde iyi olan kişilerdir ve profesyonel öğretmenlerden teknik ve pratik dersler alarak kursa gitmeyen rakiplerini rahatlıkla bertaraf edebilirler. Çünkü sınavlar çok aşamalı ve yeteneğinizin yanı sıra teknik bilginizin de olmasını gerektiriyor.

 

 


SORU 5- ÖZEL YETENEK SINAVLARINA HAZIRLANMAYA KAÇINCI SINIFTAN İTİBAREN BAŞLAMALIYIZ?


CEVAP 5- Çizim seviyenizin başarılı sayılması, girmek istediğiniz üniversite ve bölüm için farklılık gösterebilir. Örneğin Mimar Sinan Ün. GSF özel yetenek sınavları için binlerce kişi başvuru yaparken, başka bir üniversitede 100 kişi başvuru yapabilir. 100 Kişi ile sınava giren bir kişi orada 1. olurken, aynı kişi belki Mimar Sinan Üniversitesinde yedek listeye bile giremeyebilir.

 

Bu sebeplerden dolayı kursiyerler özel yetenek sınavlarına hazırlanmak için bazen 9. sınıfta, bazen de sınavlara 2-3 ay kala kayıt yaptırabiliyorlar. Kısacası hedef yüksekse yıllar öncesinden hazırlanmaya başlamak avantaj sağlar, hedef düşükse sadece son yıl hazırlanmak bile yeterli olabilir.

 

 


SORU 6- ÖZEL YETENEK SINAVLARINA KİMLER GİREBİLİR?


CEVAP 6- Özel yetenek sınavlarına, açık öğretim liseleri ve akşam liseleri de dâhil olmak üzere, tüm liselerin 12. sınıf öğrencileri ve mezun olan her yaş grubu girebilir. (Sınavına girilecek üniversitelerin belirlediği baraj puanını veya üzerinde bir puanı almış olmak kaydıyla.)

 

 


SORU 7- ÖZEL YETENEK ÇİZİM SINAVLARINA HANGİ OKUL MEZUNLARI GİREBİLİR?


CEVAP 7- Özel yetenek çizim sınavlarına, liseyi dışardan okuyanlar, akşam liselerinde okuyanlar da dâhil olmak üzere herhangi bir lisedeki tüm 12. sınıf ve lise mezunları girme hakkına sahiptir.

 

 


SORU 8- ÖZEL YETENEK SINAVLARINA HAZIRLANMAK İSTİYORUM.  KURSUN KAYIT TARİHLERİNİ ÖĞRENEBİLİR MİYİM?


CEVAP 8- Sezonumuz her yıl 01 Eylül tarihinde başlar, 30 Ağustos tarihine kadar devam eder. Sezon içerisinde de kayıtlar sürekli devam eder. Çizim sınavlarına hazırlanmak için kurslarımıza yılın 12 ayı kayıt yaptırabilirsiniz. Her kursiyer, kursa başladığı andan itibaren kendi seviyesine göre yönlendirilir. (Kampanyalı kayıtlardan faydalanmak isteyenler yaz aylarında bir sonraki sezon için kayıt yaptırarak 12 ay boyunca indirim hakkı kazanabilirler.)

 

 


SORU 9- ÖZEL YETENEK SINAVLARINA HAZIRLANMAK İSTİYORUM.  FAKAT HİÇBİR BİLGİM, DENEYİMİM YOK. SIFIR SEVİYE İLE DE BAŞLAYABİLİR MİYİM?


CEVAP 9- Özel yetenek sınavları hazırlık kurslarına katılabilmeniz için hiçbir çizim alt yapınız olması gerekmiyor. Aramıza katılan her kursiyerimizin sıfır altyapı ile geldiğini varsayarak çizim derslerini vermeye, yönlendirmeye başlarız.

 

 


SORU 10 – ÖZEL YETENEK ÇİZİM KURSLARINA KATILMAK İSTİYORUM FAKAT YETENEĞİM OLUP OLMADIĞINI BİLMİYORUM. YİNE DE ÇİZİM KURSLARINDA BAŞARI GÖSTERİP ÖZEL YETENEK SINAVLARINI KAZANABİLİR MİYİM?


CEVAP 10 – Özel yetenek hazırlık veya hobi karakalem resim kursları, heykel, ebru, fotoğraf kursları, kaligrafi kursları, hobi karikatür kursları vs. katılmak isteyen tüm arkadaşlarımıza söylediğimiz şudur; yeteneğiniz olup olmadığı bizi ilgilendirmiyor. Sizden tek istediğimiz, istek ve istikrardır. Gerisini bize bırakın.

Sloganımız; “Sıfır Çizimle Gel, Süper Çizimle Git”

 

 


SORU 11 – ÖZEL YETENEK ÇİZİM SINAVLARINDA BAŞARILI OLABİLMEK İÇİN KURSA NE SÜRE KADAR GELMELİYİM?


CEVAP 11 – Sınavlarda başarılı olabilmeniz için belli bir süre vermek yanlış olur. Çünkü başarı tamamen sizin istek ve istikrarınızla, bireysel çabanızla paralel orantılıdır. 1 Ay gelerek GSF bölümlerine yerleşen kursiyerlerimiz de vardır, kazandığı bölümden vazgeçip tekrar hazırlanarak farklı bir bölüme yerleşen kursiyerlerimiz de vardır. Herhangi bir tarihte kursa kayıt yaptıran adaylar,


Türkiye genelinde, o yıl güzel sanatlar fakültelerinin sınavları bitene kadar kursa devam ederek sınavlara girebilirler. Sınavlar yaklaşık olarak her yıl ağustos ayı sonu veya eylül ayı ortalarına kadar devam eder.

 

 


SORU 12-HER YIL EN FAZLA KAÇ ÜNİVERSİTE DE ÖZEL YETENEK SINAVINA GİREBİLİRİZ?


CEVAP 12- Her yıl, sınav tarihleri çakışmadığı sürece ve sınav barajına yeter puan aldığınız her üniversitenin özel yetenek sınavlarına girebilirsiniz. Sayı olarak her hangi bir kısıtlama yoktur. Birden fazla üniversitenin özel yetenek sınavına girmek şansınızı arttırır fakat başarılı olmanızı garantilemez.


Çizim konusunda sıfırsanız 10-15 üniversitenin sınavına da girseniz başarılı olma ihtimaliniz yok denecek kadar azdır. 3-4 üniversitenin sınavında yedek listeye bile giremiyorsanız diğerlerini zorlamaya gerek yok diyebiliriz. Eksiklerinizi tamamlayarak bir sonraki sezon girmeyi denemek daha doğru olur.

 

 


SORU 13 – ÖZEL VE DEVLET ÜNİVERSİTELERİNİN ÖZEL YETENEK SINAVLARI HANGİ TARİHLERDE YAPILIR? SINAVLAR HAKKINDA KURSİYERLERİMİZE GÜNCEL SINAV BİLGİLERİ VERİYOR MUSUNUZ?


CEVAP 13- Türkiye genelinde, bünyesinde Güzel Sanatlar Fakültesi olan her üniversite özel yetenek sınavı yaparak kontenjanlarını doldurur. Ülkemizde devlet üniversiteleri yanında pek çok özel üniversite de, çizim özel yetenek sınavları ile pek bölüme öğrenci alır. Özel üniversitelerin çizim sınavları her yıl genellikle Nisan ayı içerisinde başlayarak Eylül ayı ortalarına kadar sürer.


Devlet üniversiteleri ise haziran ayı içerisinde sınavlara başlayarak eylül ayı ortalarına kadar devam edebilir. Her üniversite kendi sınav tarihini, sınav sorularını, baraj puanını belirleme hakkına sahiptir. Bu sebepten dolayı sınav tarihlerini, her yıl üniversitelerin kendi web sayfalarından takip ederek öğrenmek gerekir. Her yıl güncellenen bilgiler takip edilmelidir. Başka web sayfalarında yanlış bilgiler olabilir. (www. Üniversite adı veya kısaltması.edu.tr – örnek /  http://www.cu.edu.tr )


Kursumuzda, özel ve devlet üniversitelerinin her yıl güncellenmiş sınav bilgileri tüm kursiyerlerimize duyurulur.

 

 


SORU 14- HANGİ ÜNİVERSİTELERİN ÖZEL YETENEK SINAVLARINA GİRMEK KAZANMA ŞANSIMIZI ARTTIRIR, HANGİ ÜNİVERSİTEYİ VE BÖLÜMÜ TERCİH ETMELİYİZ, BU KONUDA KURSİYERLERİMİZİ YÖNLENDİRİYOR MUSUNUZ?


CEVAP 14- Özel yetenek sınavlarında başarılı olabilmek için, doğru çizim yapmak kadar doğru strateji yapmak ta çok önemlidir. YGS puanınızı ve çizim seviyenizi göz önünde bulundurarak, en az üç üniversitenin özel yetenek sınavlarına girmenizi tavsiye ederiz. Şartlara göre daha fazla sınava da girebilirsiniz. Ayrıca Resim-İş Öğretmenlikleri ile diğer GSF bölümlerinin sınav puanlama şartları farklı olduğu için, bu durum tercihlerde göz önünde bulundurulmalıdır.


YGS puanınız ve çiziminiz iyiyse zaten tüm bölümleri kazanma şansınız var demektir. YGS puanınız iyi çiziminiz orta ise Resim-İş Öğretmenliklerinde, YGS puanınız düşük fakat çiziminiz çok iyiyse GSF bölümlerinde şansınız daha yüksek olur. Fakat hedeflediğiniz üniversite ve bölüm hangisi ise şansınızı orada da denemenizi tavsiye ederiz. Şans unsuru rakiplerinizle de çok bağlantılıdır. Rakiplerinizin YGS puanlarını ve çizim seviyeleri, sayılı kontenjana girip giremeyeceğinizde çok belirleyicidir.


Dikkat etmeniz gereken bir konu, girmek istediğiniz üniversitenin GSF özel yetenek sınavları için her yıl ortalama kaç kişi başvuruyor, bu da başarı oranınızı etkileyecek bir unsurdur. Dikkate almakta fayda vardır.


 

 


SORU 15- GSF YETENEK SINAVLARINDA NELER SORULUYOR?


CEVAP 15- Yetenek Sınav Soruları her üniversite ve bölüm için farklılık göstermektedir. Birkaç üniversitenin sorularından örnekler verecek olursak;


-Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi – Yetenek sınavında baraj soruları imgesel konulu figür çalışmalarından oluşurken, diğer bölümlerde tercih edilen bölümlere göre farklı sorular sorulabilir.


Ör:  ‘’2011 Baraj Sınav Sorusu (öğleden sonra grubu)’’  Sahilde güneşlenen bir bayan figür, güneş şemsiyesi açan bir erkek ve kumsalda kova ve kürekle oynayan bir çocuktan oluşan üç figürlü imgesel kompozisyon çizimi.  (50X70  kâğıt üzerine kurşun kalem ile – Süre 3 saat.)


İç Mimarlık- ‘’2011 Bölüm Sınav Sorusu Bir çanta ve ayakkabı tasarımcısının ürünlerini sattığı mağazanın perspektif görünümünü bir figür kullanarak imgesel kompozisyon çizimi. (50X70  kâğıt üzerine kurşun kalem ile – Süre 3 saat.)


-Marmara Üniversitesi baraj ve bölüm yetenek sınav soruları genellik gözleme dayalı ya da kavramsal sorulardan oluşurken, mülakatta ise öğrenciye sanat,  kültür ve güncel sorular sorulmaktadır.


Ör: ‘’2011 – 1. Aşama Sınav Sorusu (1.gün, sabah grubu), Çay bardağı, diş macunu kutusu ve diş macunu kutusunun dikdörtgen prizma olarak açılımının çizimi. (35X50 kâğıt üzerine kurşun kalem ile – Süre 1,5 saat.) ‘’2011 2.aşama Sınav Sorusu, Boşlukta bir sandalye, bir cam kadeh ve bir üçgen prizmadan oluşan imgesel kompozisyon çizimi. (35X50 kâğıt üzerine kurşun kalem ile – Süre 1,5 saat.)


 

İç Mimarlık: Ütü yapan bir kişiyi, mekân içinde kapı ve penceresini detaylı görecek şekilde çiziniz.


 

Endüstri Ürünleri Tasarımı: Tekerlekli sekreter koltuğunu gördüğünüz gibi çiziniz. Bir fotoğraf stüdyosunda üç kişilik figür kompozisyonunu çiziniz.

Gazi Üniversitesi GSF 2011 Sınav Sorusu: Ağaç, top, ip, kukla, kürek, sandal, saat, su, defter, otobüs. Verilen 10 seçenekten en az 3 tanesini kullanarak “oyun” kavramını resmediniz. (35×50 kâğıt üzerine kurşun kalem ile – Süre 90 dakika)


Mersin Ün GSF – 1. Aşama- Sandalyede oturan model – 50X70 kağıt, kurşun kalem-Süre 90 dk.


Aşama- Afet – kurşun kalem – Süre 90 dk.


SORU 16 – ÖZEL YETENEK HAZIRLIK GRUPLARINIZIN DERS GÜNLERİ VE SAATLERİ İLE İLGİLİ AYRINTILI BİLGİ ALABİLİR MİYİM?


CEVAP 16 – Kayıt yaptırabileceğiniz farklı gün ve saatlerde gruplarımız mevcuttur. Mayıs ayı sonuna kadar olan ders programı ile yaz ayları programımız farklıdır.

*30 MAYISA KADAR;

  • Hafta içi 4 gün (Salı-Çarşamba-Perşembe-Cuma) Saat 13.00-16.00 arası
  • Hafta içi 4 gün (Salı-Çarşamba-Perşembe-Cuma) Saat 16.30-18.30 arası
  • Hafta içi 2 gün gelinen gruplar (öğlen veya akşam grubunun 2 günü)
  • Hafta Sonu 2 gün. Saat 09.00-16.00 arası
  • Hafta sonu 1 gün (Cumartesi veya Pazar ) 09.00-16.00
  • Pazar günü 13.00-17.00 grubu
  • Kursiyerin işine veya okuluna göre ayarlanabilen karma gruplar.

 


YAZ SEZONU; Yaz sezonunda ders tempomuz artar. Okul, staj, YGS gibi durumlar olmayacağı için kursiyerler daha fazla zamanlarını çizime ayırabilirler. 01 Haziran ile 30 Ağustos arasında, hafta içi 5 gün, saat 09.00-20.00 arasında farklı gruplar mevcuttur. (Talep olunca yoğun tempo 01 Nisan itibari ile de başlayabiliyor.)

 

 


SORU 17 – ÖZEL YETENEK HAZIRLIK KURSLARINDA İLK DERS NELER YAPILIR?


CEVAP 17- Kursa başlayan aday, süregelen grupların hangisine kayıt yaptırdıysa, kayıt tarihinden sonraki ilk ders günü o grubun içerisinde derslerine başlar. Her kursiyer kendi seviyesine göre yönlendirildiği için kendisinden önce veya kendisinden sonra kayıt yaptıran öğrencilerin olması sorun değildir. Sıfır seviye ile başlanabilir.

 

 


SORU 18 – BELİRTİLEN GRUPLAR DIŞINDA BAŞKA BİR GÜN VE SAATTE DE KURS ALABİLİR MİYİZ?


CEVAP 18 – Yukarıda belirttiğimiz gün ve saatler dışında yeni gruplar da açılabilir. En az 8 kişi oluştuğunda farklı gün ve saatlerde de çizim dersleri alınabilir. Gruplarımızın gün ve saatleri taleple birlikte şekillenir. Bunun yanında süregelen gruplar içerisinde karma derste alınabilir.

 

 

 


SORU 19 ÖZEL YETENEK SINAVLARINA HAZIRLANMAK İÇİN ÖZEL DERS ALABİLİR MİYİZ?


CEVAP 19 –Evet, isteğe bağlı olarak özel ders şeklinde de çizim dersleri alabilirsiniz.  Gün ve saat öğretmene, kursiyere ve kursun ders düzenine göre ayarlanabilir. Özel ders alındığı durumlarda grup derslerini de girmeniz önerilir. Çünkü sınıf içerisindeki diğer kursiyerlerin çizimleri de size fikir verecek ve fayda sağlayacaktır.

 

 


SORU 20- ÖZEL YETENEK SINAVLARI NASIL YAPILIYOR?


CEVAP 20- Özel yetenek sınavları, temelde gördüğünüzü ve düşündüğünüzü çizme aşamalarından oluşmakla birlikte üniversiteler arasında farklılıklar gösterebilir. Özel yetenek sınavlarının çoğunluğunda


  1. aşama desen (gördüğünü çizmek),
  2. Aşama imgeseldir (düşündüğünü çizmek). Bazı üniversiteler bu sınavlara ek olarak genel kültür test sınavı, görsel algı testi, mülakat, port folyo kontrolü gibi aşamaları da sınavlarına ekleyebilir. Bazı üniversiteler bünyesindeki tüm GSF bölümleri için aynı sınavı yapar, bazıları ise 1. aşama eleme sınavından sonra her bölümün sınavını ayrı ayrı yapar. Sınava girecek kişi sayısı fazla ise birkaç oturum yapılabilir. Sınav süreleri genel olarak 90 dakikadır. Fakat 60 dakika veya 3 saat sınav yapan üniversiteler de vardır.

 

 


SORU 21 – ÖZEL YETENEK SINAVLARI İLE LİSE VE FAKÜLTELERDE GİREBİLECEĞİMİZ BÖLÜMLER HANGİLERİDİR?


CEVAP 21- GSF (Güzel Sanatlar Fakülteleri ve GSL (Güzel Sanatlar Liseleri) Bölümleri;

  • Çizgi Film (Animasyon),
  • İç Mimarlık,
  • Endüstri Ürünleri Tasarımı
  • Grafik Tasarım,
  • Resim-İş Öğretmenliği,
  • Moda Tasarımı,
  • Stilistlik,
  • El Sanatları Tasarımı ve Üretimi
  • Fotoğrafçılık
  • Geleneksel Türk Sanatları
  • Tekstil Tasarımı,
  • Moda Tasarımı,
  • Resim,
  • Sahne Dekorları ve Kostümü,
  • Görsel İletişim Tasarımı,
  • Sahne Dekorları ve Kostüm Tasarımı,
  • Baskı Sanatları
  • Heykel,
  • Geleneksel Türk El Sanatları (Tezhip, Ebru, Hat, Halı-Kilim),
  • Takı Tasarımı,
  • Kuyumculuk ve Takı Tasarımı,
  • Gemoloji (Kıymetli Taş Bilimi)
  • Seramik,
  • Seramik ve Cam Tasarımı…
  • Birleşik Sanatlar,
  • Sanat Yönetmenliği,
  • İletişim Sanatları,
  • Sanat-Tasarım

SORU 22- ŞU AN HERHANGİ BİR ÜNİVERSİTEDE, ÖRGÜN EĞİTİMDE OKUYAN BİRİSİ ÖZEL YETENEK SINAVLARINA GİREBİLİR Mİ?


SORU 22- Evet girebilir. Kişinin üniversitede olması özel yetenek sınavlarına girmesine engel değildir. Fakat özel yetenek sınavlarından herhangi birini kazanıp, o bölümde okumaya karar verirse önceki üniversitesinden kaydını tamamen alıp kazandığı bölüme kayıt yaptırmalıdır.

GSF bölümlerinin kayıt süreleri çoğu zaman 1-2 gün, en fazla 1 hafta oluyor. Özel yetenek sınavları sonucunda asil listeler belli olduğunda kayıt hakkınızı kaybetmemek için bu durumunda göz önünde bulundurulmasında fayda vardır.

 

 


SORU 23- GSF ÖZEL YETENEK SINAVLARINDA BAŞARILI OLABİLMEK İÇİN KURS DIŞINDA NASIL BİR PROGRAM İZLEMELİYİZ, KENDİMİZİ NASIL GELİŞTİRMELİYİZ.


CEVAP 23- GSF bölümlerine hazırlanmak demek, sanatçı adayı olmak demektir. Sanatçı demek, toplumun aydın yüzü, aynası, sözcüsü demektir. Bu sebepten dolayı hedefiniz sadece iyi çizmek olmamalıdır. Hedefiniz iyi bir sanatçı olmanın gereklerini yerine getirmek olmalıdır. Sınavlarda yeterli hale gelmek ve iyi bir sanatçı adayı olabilmek için kurs dışında yapmanız tavsiye edilen faaliyetler;


1- Bol bol kitap, dergi, gazete okuyun. Gündemi yakından takip edin. Çizgi romanlardan ve filmlerden beğendiğiniz kareleri çizin.


2- Sinema, tiyatro ve sergi gibi etkinliklere gidin, hayal gücünüzü ve sanatsal yelpazenizi geliştirin.


3- Farklı karakterleri inceleyin ve sürpriz değişkenliği olan kişileri gözlemleyin.


4- Soru sorun, meraklı olun. Belli kalıpları, yaşamı sorgulayın.


5- İyi bir dinleyici olun ve karşınızdaki kişinin yerine kendinizi koyarak düşünmeye çalışın, empati kurun.


6- ve her şeyi dikkatle gözlemleyin, kişiler, olaylar, renkler gibi. Günlük gelişen herhangi bir olayı “Nasıl resimleyebilirim?” diye düşünerek egzersizler yapın. Hayal kurup senaryolar yaratın. Hayal gücünüzü geliş tutun, sınırlamayın.


7- Aklınıza gelen herhangi bir şeyi anında not edin.


8- Kendi hayalinizi kurup senaryolar yaratın. Hayal gücünüzü geniş tutun, sınırlamayın.


9- Gündemi, güncel konuları takip edin, nasıl resimleyebileceğinizi düşünerek egzersizler yapın.


10- Her gün en az 10 dakika düzenli beyin jimnastiği yapın. Örneğin; Müzik dinleyin. Her tür müzikten anlam çıkarın. Sizi hüzünlendiren, neşelendiren anılar çıkacaktır. Onları hayalinizde canlandırın forma dönüştürün.


11- Sınav tarihine kadar kalemi elinizden bırakmayın, Eliniz kaleminize âşık olsun, her gördüğünüzü çizin, etütleyin, eskizleyin. “Görsel bellek” arşivinize ne kadar çok obje doldurursanız, imgesel konuya uygun sahnenizi tasarlarken düşündükleriniz, aradığınız formlar size geri dönerek kâğıda dökülür, sınavda zaman yetmedi kaygısı yaşamazsınız. Günde üç öğün çalışın, Her sabah 3 saat farklı obje ve doku çalışması yapın.  Öğleden sonra 3 saat  desen model ve imgesel çalışma yapın.

 

 


SORU 24 – KURSTA RESİM SERGİMİZ YAPILIYOR MU?


CEVAP 24 – Evet, her yıl mayıs ayı sonu veya haziran ayı başlarında çeşitli sanat galerilerinde resim sergilerimizi yaparız. Her bir kursiyer arkadaşımızın çalışmalarından uygun sayıda resim seçilip sergilenir. Dileyenler bu sergilerimizde tablolarının satışını yapabilirler.

 

 


SORU 25- KURS BİTİMİNDE BELGE VERİYOR MUSUNUZ?


CEVAP 25- Her yıl, özel yetenek sınavları bitiminde “KAZANANLAR” sergimizi yaparız. Özel yetenek sınavlarını kazanan öğrencilerimizin yaptığı resimlerden oluşan sergimizde, kazanan kursiyerlerimize “Başarı Belgesi” de taktim edilir.

 

 


SORU 26 – GSF HAZIRLIK GRUPLARINDA HANGİ MALZEMELERİ KULLANACAĞIZ?


CEVAP 26 – GSF hazırlık gruplarının derslerinde gerekli olacak malzeme listesi;


1)50X70 Resim Kâğıdı (100’lük paket al, evde kalsın. Her derse geldiğinde 3 – 4 tanesi getirilecek)


2)50 cm. lik Plastik Cetvel (2 adet)


3)50X70 Ebadında Duralit  (1 Adet) (Evde Kalsın)


4)Maket Bıçağı- – Kıskaç


5)Silgi-Kalem Silgi-Hamur Silgi


6)Kuru–Sulu Boya (Sulu boyanın kalem hali) (48 -36 veya 24’lük Alpino Marka Olabilir)


7)HB-B-2B-4B-H-2H-4H- Kalemler


8)Füzen Kalem (8B veya 6 B)


8)50×70 Ebadında Resim Dosyası -(siyah fermuarlı resim dosyası veya bazuka şeklinde proje çantası olabilir)


9)A4 Ebadında Çizgisiz Eskiz Defteri


10)Füzen Kalem (8B veya 6B olabilir)

 


SORU 27- ÖZEL YETENEK SINAVLARININ ANA AŞAMALARI OLAN DESEN VE İMGESEL NE DEMEKTİR?

 


CEVAP 27- DESEN- Desen, formu görme yöntemidir. Desen doğrudan renkle değil çizgiyle ilişkilidir.
          


  • Çizgi ( Matisse, Klee )
              
  • Ton ( Rembrandt )
              
  • Çizgi + Ton ( A. Lifij ) ( Ton: Işık ve gölgenin leke ile ifadesidir. )

Desen resim sanatının temelidir. Renkler, ışık ve gölgeler, tablonun genel yapısı, kompozisyonu bu temel üstüne kuruludur. İyi desen çizebilmek, desenin işlevinde yer alan çizgi, hareket, denge, hacim, oran, form (şekil) ritim, kompozisyon, perspektif, ışık ve renk kavramlarının öğrenilmesiyle sağlanabilir. Desen çizerken, önce incelemeli, görmeli öyle çizim yapılmalı. Daha sonra da ayrıntıya geçilmelidir. Ayrıntıya geçerken bütün ile parça ilişkisi kurulmalıdır. Yüzeyin hareketinden hacim kavramı doğar. Eni, boyu, yüksekliği olan her canlı varlığın hacim kavramı vardır.

        


İMGESEL TASARIM- Zihinde kurgulanan (hayal edilen) bir durumu, olayı, hareketi ya da düşünceyi daha çok görsel bir ifade ile ortaya koymak demektir.


PERSPEKTİF: Derinlik diyebiliriz. Renk ve çizgi perspektifi olarak ele almalıyız. Perspektif, aynı düzlem üzerinde bulunan nesnelerin bakış noktasına olan uzaklığına göre: gerçek boyutluluk ve gerçek renklerinden daha büyük, daha koyu, daha küçük ve daha açık görünmesidir.

 

 


SORU 28- DİĞER KURSLARDAN FARKINIZ NEDİR, NEDEN SİZİ SEÇMELİYİM?


CEVAP 28- Öncelikle resim kursları içerisinde temel ve akademik anlamda en iyi ve ileri eğitimleri veren kurumlardanız. Kaliteli fiyat politikamız ile kursiyerlerimizin bütçesini zorlamadan eğitimlerimizi sunuyoruz. Alanında uzman ve yıllardır eğitmen olarak görev yapmış kişilerle çalışarak Türkiye’deki en iyi kurslardan biri olma özelliğini taşıyoruz.


Konforlu dersliklerimiz ve en yeni ekipmanlarımız ile fark yaratıyoruz. Kaynaklarımızı 29. Cevapta inceleyebilirsiniz. Yaz sezonunda daha yoğun olmak üzere her cumartesi kursiyerlerimizin sanatsal altyapısını ve kültürel farkındalığını arttırmak için film ve belgesel gösterileri yapıyoruz. Ayrıca genel kültür sınavlarına destek olması için yazılı ve görsel materyaller sunuyoruz.


Kursiyerlerimiz ile kendi çalışmalarının sergileri dışında pek çok sergi katılımız ile onların farklı bakış açılarını yakalamaları ve yeni teknikler görmelerini sağlamayı amaçlıyoruz. Her yıl sezon içerisinde düzenlediğimiz geziler ile hem onların motivasyonlarının artmasını hem de kültür altyapılarının tarih, sanat, farklı yaşam tarzları ile güçlenmesini hedefliyoruz.

 

 


SORU 29- ANADOLU GÜZEL SANATLAR MERKEZİNDE, ÖĞRETMENLER EŞLİĞİNDE ALACAĞIMIZ DERSLERİN DIŞINDA NE GİBİ KAYNAKLARDAN FAYDALANACAĞIZ?


CEVAP 29- Kaynaklarımız;

  • Kurs bünyemizde hazırlanan, anatomi, portre, imgesel, perspektif, stilistlik, boya teknikleri vb. çizim örneklerinden oluşan çeşitli çizim kitapları,

  • Dileyenlerin ücretsiz olarak kaydedebileceği, içerisinde A’dan Z’ye dünyaca ünlü 1254 ressamın eserlerinin de bulunduğu 195.000 resim bulunan eşsiz arşivimiz.

  • İçerisinde çoğu yabancı kaynaklı yüzlerce sanatsal kitap taraması olan dijital kaynaklarımız.

  • Türk ressamlarımızın eserlerinden oluşan dijital arşivimiz.

  • Yabancı ve Türk fotoğrafçıların çalışmalarından oluşan yaklaşık 165.000 fotoğraftan oluşan arşivimizin CD-DVD’leri,

  • Sınavların mülakat ve genel kültür yazılı aşamaları için, özet haline getirilmiş, sanatsal terimler, sanat akımları, ünlü ressamlar ve yarattıkları akımlar v.b. konulardan oluşan dokümanlar.

  • İçerisinde pek çok konuda kaynak bulunan, binlerce kitaptan oluşan kütüphanemiz,

  • 30 yıldır GSF sınavlarını kazanan yüzlerce öğrencimizin çizimlerinden oluşan çizim arşivimiz,

  • Dijital ortamda Bilgisayar ve Projektör kullanımı ile desteklenen geniş, klimalı sınıflarımız,

  • Sadece GSF Grafik bölümünü düşünen kursiyerler için milyonlarca çizimden oluşan clip-art arşivimizin CD-DVD’leri.

  • 20 yıllık mesleki donanımları ile mesleklerine gönül vermiş idealist öğretmenlerimiz.

  • Ayrıca yaz sezonunda daha yoğun olmak üzere her cumartesi kursiyerlerimizin sanatsal altyapısını ve kültürel farkındalığını arttırmak için film ve belgesel gösterileri yapıyoruz.

  • Genel kültür sınavlarına destek olması için yazılı ve görsel materyaller sunuyoruz. Kursiyerlerimiz ile kendi çalışmalarının sergileri dışında pek çok sergi katılımımız ile onların farklı bakış açılarını yakalamaları ve yeni teknikler görmelerini sağlamayı amaçlıyoruz. Her yıl sezon içerisinde düzenlediğimiz geziler ve etkinlikler ile hem onların motivasyonlarının artmasını hem de kültür altyapılarının tarih, sanat, farklı yaşam tarzlarını tanıma ile güçlenmesini hedefliyoruz.

 

 


SON SÖZ- Arkadaşlar, öncelikle şunu belirtmek gerekir. Çizim çizerek öğrenilir. Sıfır çizimle başlamak hiç önemli değildir. Tek yapmanız gereken profesyonel bir destek alarak, bol bol çizim yaparak, emek vererek kendinizi çizimde geliştirmektir.  Çünkü sınavlar çok aşamalı ve yeteneğinizin yanı sıra teknik bilginizin de olması gerekiyor.


YGS puan türlerinden herhangi birinden 150 aldığınızda, çizim sınavlarında başarı göstererek pek çok fakültede okuma şansı elde edebilirsiniz. Puanınız düşük olunca üniversite hayallerinizi rafa kaldırmayın veya hemen girebildiğiniz 2 yıllık meslek yüksek okullarını tercih etmeyin.  YSS den 150 ve üstü puan aldığınızda çiziminizi geliştirip 4 yıllık fakülte okuyabilir hatta yüksek lisansınızı yaparak üniversitelerde öğretim görevlisi olma hakkını da elde edebilirsiniz.


 

Sınavların çoğu 90 dk. dır. 90 Dakikada zaten sizden beklenen çok profesyonel çizimler değildir. Bu sebepten dolayı yetenek sınavlarını kazanmayı gözünüzde ulaşılmaz yapmayın. Kazananlar nasıl kazandıysa sizde kazanabilirsiniz. Kendinize inanın ve “bu bölümleri istiyorum, bu sezon elimden geleni yapacağım ve kazanacağım” diyerek motivasyonunuzu güçlü tutun ve kazanın.


Başarıp başarmayacağınızı anmanın tek yolu “KALKIN ve DENEYİN”

 


HEPİNİZE BAŞARILAR.

Thumbnail image